روش مطالعه صحیح پس ختام
آیا به این موضوع فکر میکنید که روشی که برای مطالعه درس ها استفاده میکنید صحیح است؟ یا اینکه چقدر در یادگیری شما نقش دارد؟
امروز مطلبی به نام روش مطالعه صحیح پس ختام را برای شما عزیزانی که در مطالعه مشکل دارید را معرفی می کنیم. این روش در 6 مرحله می باشد که اگر تمامی این 6 مرحله یه درستی صورت گیرد مطالبی که خوانده اید می توانید در کمترین زمان ممکن به خاطر بیاورید.
روش مطالعه صحیح پس ختام
یکى از روشهاى موفق بهبود مطالعه و یادگیرى روش اسکیو ۴ آر (SQ4R) ، از حروف اول کلمات زیر تشکیل یافته است: review, recite, reflect, read, question, (scan) survey. در بعضى منابع (مثلاً وول فولک، ۱۹۹۵)، در مرحلهٔ نخست این روش به جاى survey (خواندن اجمالی) یا scan (دید زدن)، preview (پیشخوانی) را مورد استفاده قرار دادهاند که در این صورت علامت اختصارى آن مىشود PQ4R (پىکیو ۴آر)).یا روش پس ختام است (توماس Thomas و رابینسون Robinson – سال ۱۹۷۹). اسکیو ۴ آر از حروف اول شش مرحلهٔ آن تشکیل یافته است:
- پیش خوانی
- سوال کردن
- خواندن
- تفکر
- از حفظ گفتن
- مرور کردن
مرحله پیش خوانی
در این مر حله باید کتاب را به صورت روزنامه وار خواند تا یک برداشت کلی از موضوعات و نکات داشت. این پیش خوانی منجر می شود به این که شما بتوانید مطالب را به صورت سلسله مراتبی (مثلاً از ساده به پیچیده) سازماندهی کنید. مطالبی که لازم است در پیش خوانی به آنها توجه کنید عبارتند از : مقدمه یا توضیحات مقدماتی، هدفها، تیترهاى اصلى و فرعی، خلاصه، و جملات مقدماتى یا جملات موضوعى پاراگرافها.
مرحله سوال کردن
در این مرحله باید پس از مطالعه اجمالی موضوعات و نکات اصلی، به طرح سؤال در مورد آنها بپردازید. این کار باعث افزایش دقت، تمرکز فکر، سرعت و سهولت یادگیری می گردد. یکى از راههاى انجام این کار این است که عناوین را به سؤال تبدیل کنید. مثلاً در رابطه با فصل موجود مىتوان پرسید که روش پسختام چیست؟ یا چگونه مىتوان فصلى از یک کتاب را پیشخوانى کرد؟ سؤالهاى خود را با کلمات چگونه، چه کسی، چرا، چه چیزى بسازید.
مرحله خواندن
در این مرحله به خواندن دقیق و کامل مطالب کتاب پرداخته، که هدف فهمیدن کلیات و جزئیات مطالب و نیز پاسخگوی به سؤالات مرحله قبل میباشد. در مرحله خواندن برای فهم بهتر مطالب میتوان از کارهایی مثل یادداشت برداری ، علامت گذاری و خلاصه نویسی بهره جست.
مرحله تفکر
در این مرحله هنگام خواندن، ساختن سؤالها، و ایجاد ارتباط بین دانستههای خود، درباره مطلب فکر کنید. در این مورد نیز مهمترین اصل همان بسط معنایی است. بسط معنایی ممکن است در مراحل پنجم و ششم نیز یعنی در مراحل از حفظ گفتن و مرور کردن نقشی داشته باشد. آنچه را که مىخوانید با مطالبى که از قبل یاد گرفتهاید ربط دهید. نکات فرعى را به مطالب اصلى پیوند دهید. بکوشید تا تناقضات موجود را حل نمائید. با استفاده از اطلاعاتى که مىخوانید مسائل طرح شده را جواب دهید.
مرحله از حفظ گفتن
در این مرحله باید بدون مراجعه به کتاب و از حفظ به یادآوری مطالب خوانده شده پرداخته شود و بار دیگر به سؤالاتی که خود فرد طرح کرده بود پاسخ دهد. در اینجا باید مطالب آموخته شده را در قالب کلمات برای خود کرده ، در غیر اینصورت لازم است که مجددا به خواندن مطالبی که آموخته نشده پرداخته شود. مرحله از حفظ گفتنی در پایان هر بخش انجام میگیرد و وقتی بخشهای یک فصل به اتمام رسید به مرحله بعد ، یعنی مرور کردن یا آزمون وارد می شویم.
مرحله مرور کردن
این مرحله، که مرحله آزمون نیز میباشد، در پایان هر فصل انجام میگیرد. در اینجا به مرور موضوعات اصلی و نکات مهم و نیز ارتباط مفاهیم مختلف به یکدیگر پرداخته و در صورت برخورد با موضوعات مورد اشکال به متن اصلی یا مرجع مراجعه شود. یکی از راههای کمک به این مرحله پاسخگویی به سئوالات و تمرینات پایان فصل است: اجرای این مرحله میتواند مقداری از اضطراب امتحان را کاهش دهد.
بهترین روش برای حفظ کردن آنچه که خوانده اید، به کارگیری پیوسته و مداوم و ارایه آن می باشد. پس، دانش زمانی دارای ارزش می باشد. که بتوانید آن را به کار برده و تا آخر عمر از آن در هر جایی که می توانید استفاده کنید. سعی کنید آنچه یاد گرفته اید را به دیگران نیز یاد بدهید. مرور روزانه را هم فراموش نکنید. بعد از هر درس، بعد از هر تمرین و بعد از هر یادگیری نتیجه کارمان را وارسی و مرور کنیم. این کار باعث حفظ و یادگیری بهتر مطالب و سازماندهی عمیق تر آن می شود.
امیدواریم که همیشه موفق و پیروز باشید
منبع : سلام دکتر
برای ورود به اینستاگرام ما اینجا کلیک کنید.